Regisztráció Bejelentkezés
0 termék van a kosárban

Szakmai

A lemosó permetezés jelentősége a kertekben
 
A fákat, bokrokat, gyümölcsöket károsító rovarok és egyéb élőlények a telet a fák kérge alatt, az elágazásokban, rügyekben és a repedésekben vészelik át.
Így már kora tavasszal, lombfakadáskor nagy károkat okozhatnak a növényekben. Ez ellen a leghatékonyabban a lemosó permetezés segítségével védekezhetünk. Ez egy jól bevált eljárás, amit a kiskertekben és a gyümölcsökben egyaránt célszerű alkalmazni. A lemosó permetezést évente két alkalommal kell megismételni.

Ősszel lombhullás után érdemes egyszer lepermetezni a fákat, mert ilyenkor már jobban hozzáférhetünk a rejtettebb zugokhoz is, ugyanis nem akadályoz a lombkorona a művelet végrehajtásában. Majd a következő év elején, tél végén, a fagyok elmúltával, de még rügyfakadás előtt meg kell ismételni az eljárást. Ha metszést is végzünk a fákon, akkor azt mindenképpen a permetezés előtt tegyük meg! Először is: kisebb felületet kell lepermetezni, másodszor: így nem a lepermetezett ágakat fogdossuk össze.

Így a fa különböző részein megbúvó lárvák, peték, gomba spórák, illetve baktériumok elpusztulnak, ezáltal nem okoznak kárt a következő évi termésben. Sok felesleges munkától megóvhatjuk magunkat, ha ezt a feladatot elvégezzük. Sokkal kevesebb permetezésre lesz ugyanis szükség évközben, ha megelőzzük a problémát.

A lemosó permetezés során nem szabad spórolni a permetlével! Az a jó, ha csorog le az ágakon a permetszer, mert így bejut minden repedésbe, ahol a kártevők meghúzhatják magukat. A legismertebb szer, amit ilyenkor használni szoktak, a bordói lé. Ez a réz és kén tartalmú vegyület elpusztítja a baktériumokat és a gomba spórákat is.

Ugyanakkor ez biokertészetekben és az ökológiai gazdaságokban is engedélyezett szer. Ezért, azok is bátran használhatják, akik nem rajonganak a vegyszerek használatáért. Szintén igen hatékony és az ökológiai termesztésben is engedélyezett szerek az olajos készítmények, amelyek a lemosó permetezés másik gyakran alkalmazott eszközei.

Ezek segítségével főleg az atkák és egyéb rovarok áttelelő egyedei ellen védekezhetünk. De már kombinált lemosó permetezést is végezhetünk, hiszen vannak olyan olajon vegyületek is, amelyek rezet és ként is tartalmaznak, így egyszerre végezhetünk a gombákkal, baktériumokkal és a rovarokkal is.

A tűlevelű örökzöldeket - fenyőfélék- nem szabad olajos lemosó szerrel permetezni, mert a légzűnyílásokat eltömítjük vele, így csak rontunk a helyzetükön. A fenyő- és tujaféléket csak rezes és kénes lemosóval permetezzük! A rengeteg import növénnyel sok-sok új, idegen kórokozót hozunk be, és az évrő-évre egyre enyhébb telek miatt is a kórokozók száma folyamatosan növekszik. A lombhullató növények kártevői pedig gyakran az örökzöldeken telelnek át.

Vagyis a kert összes fáját, cserjéjét - legyen az örökzöld, vagy lombhullató-, a megfelelő lemosó permetszerrel ősszel és tél végén is le kell permetezni!

A Óvár-Chem Kft. webáruház cookie-kat használ annak érdekében, hogy a webáruház a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a webáruházban, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
Bezárás